A medida de capacidade por antonomasia, non só da nosa comarca, se non de Galicia é e foi o ferrado.
Esta unidade como xa indicamos en outra entrada, víñase materializada na caixa de madeira de castaño, con forma de trapecio, que contiña pouco máis de 16 litros de capacidade, e ca que media o grao das rendas. Este volume de grao de centeo, ou de pan como se chamaba nos foros, tamén se empregaba para definir outra magnitude: a superficie.
Un ferrado, era a area na que se sementaba un ferrado de grao de centeo. Así, un ferrado na nosa bisbarra era aproximadamente 630 m2. O ferrado tiña os seus múltiplos que o eran entre outros a rapada que equivalía a tres ferrados. A rapada foi moi empregada no s. XVI e despois deixouse de empregar. A oitava foino sobre todo no s. XV e eran catro ferrados. O maior múltiplo foino a carga que viñan a ser 12 ferrados. Parece que se debía corresponder ó que un carro podería transportar, xa que os documentos antigos falan de cargas de moitas cousas, incluso de determinados peixes nos portos de mar.
A metade de una carga era una anega, e ámbalas dúas medidas a finais do s. XVI estaban igualadas cas que se tiñan de referencia na cidade de Avila. O ferrado tamén tiña divisores. O máis coñecido deles, empregado ata hoxe é o cuartillo, que ven sendo a vintecatroava parte, uns 26,26 m2. En outras comarcas de Galicia empregase tamén a cunca que é a doceava parte, ou sexa dúas veces o cuartillo.
Pero antigamente aínda había outro divisor, que quizais fose tido por unidade en algún tempo, referímonos a millaria. Temos constancia de esta unidade polas dereituras eclesiásticas aparecidas nos apeos do s. XVI, como as catro millarias que tiña a igrexa de Ortoño no lugar de Ortoño na cortiña do Loureiro, que viñan sendo un ferrado. Deducimos que a millaria era a cuarta parte do ferrado.
Podedes ver outras medidas de capacidade, superficie e outras magnitudes na seguinte paxina.
Esta unidade como xa indicamos en outra entrada, víñase materializada na caixa de madeira de castaño, con forma de trapecio, que contiña pouco máis de 16 litros de capacidade, e ca que media o grao das rendas. Este volume de grao de centeo, ou de pan como se chamaba nos foros, tamén se empregaba para definir outra magnitude: a superficie.
Un ferrado, era a area na que se sementaba un ferrado de grao de centeo. Así, un ferrado na nosa bisbarra era aproximadamente 630 m2. O ferrado tiña os seus múltiplos que o eran entre outros a rapada que equivalía a tres ferrados. A rapada foi moi empregada no s. XVI e despois deixouse de empregar. A oitava foino sobre todo no s. XV e eran catro ferrados. O maior múltiplo foino a carga que viñan a ser 12 ferrados. Parece que se debía corresponder ó que un carro podería transportar, xa que os documentos antigos falan de cargas de moitas cousas, incluso de determinados peixes nos portos de mar.
A metade de una carga era una anega, e ámbalas dúas medidas a finais do s. XVI estaban igualadas cas que se tiñan de referencia na cidade de Avila. O ferrado tamén tiña divisores. O máis coñecido deles, empregado ata hoxe é o cuartillo, que ven sendo a vintecatroava parte, uns 26,26 m2. En outras comarcas de Galicia empregase tamén a cunca que é a doceava parte, ou sexa dúas veces o cuartillo.
Pero antigamente aínda había outro divisor, que quizais fose tido por unidade en algún tempo, referímonos a millaria. Temos constancia de esta unidade polas dereituras eclesiásticas aparecidas nos apeos do s. XVI, como as catro millarias que tiña a igrexa de Ortoño no lugar de Ortoño na cortiña do Loureiro, que viñan sendo un ferrado. Deducimos que a millaria era a cuarta parte do ferrado.
Podedes ver outras medidas de capacidade, superficie e outras magnitudes na seguinte paxina.
No hay comentarios:
Publicar un comentario